De la tradarea intelectualilor la profesionalizarea elitelor locale

De la tradarea intelectualilor la profesionalizarea elitelor locale

La o prima vedere, probabil ca un slogan “Intelectuali din toate institutiile, coborati in agora” ar putea parea un alt cliseu neomarxist menit sa ideologizeze si mai mult societatea actuala. Subliniez, ar putea parea. Dar nu este !

Nu este pentru simplu fapt ca lumea in care traim si ultimile achizitii ale unor domenii precum neurostiintele, psihoterapiile de diverse orientari, economia comportamentala ori managementul pun intr-o cu totul alta perspectiva o dezbatare mereu actuala: daca “tradarea intelectualilor” ar trebui sa fie reeditata sub forma profesionalizarii elitelor locale si implicarii acestora in viata cetatii.

Asadar, va lansez urmatoarea provocare: 1) sa treceti in revista argumentele lui Julien Benda privind menirea intelectualilor 2) sa identificati campul universitar iesean si actorii sai dupa care 3) sa vedem daca s-ar impune o profesionalizare a elitelor locale (politice, universitare, profesionale, de business) si crearea unui ecosistem unde efortul conjugat al acestora sa aduca reale beneficii acestui oras.

Si pentru ca vor exista si “hateri mioritici” care vor decreta ca nu este, inca, posibila trecerea de la paradigma conflictuala la cea colaborativa a diverselor elite o sa oferim un raspuns obiectiv: in data de 22 septembrie 2015 Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a aprobat Strategia de dezvoltare 2014-2020 prin HCL 315/2015 subliniind faptul ca “dezvoltarea orașului nu reprezintă doar o problemă a autorităților locale ci ține de voința și capacitatea comunității de a defini obiective strategice și de a le transpune în programe operaționale. Un oraș sofisticat are nevoie de implicarea resurselor de creativitate și energie din comunitate, iar administrația locală are un rol de facilitator și integrator al perspectivelor strategice existente. Strategia de dezvoltare 2014-2020 a fost construită pe baza valorizării extinse a expertizei existente în comunitatea clujeană. Succesul implementării este direct dependent de existența unui parteneriat permanent între administrația locală și comunitate. Aceasta nu este strategia Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca ci strategia întregii comunități”.

Ultima propozitie o consider ca este definitorie pentru creionarea unui raspuns afirmativ: DA, este posibila coagularea tuturor resurselor acestui oras doar daca ne vom asuma faptul ca suntem direct responsabili de calitatea vietii din Iasi si ca, intr-o buna zi, putem pune la treaba toata expertiza locala de care dispunem asa cum au facut-o si altii.

Intrebarea care ne staruie in minte ramane: ne vom facem curaj sa coboram in agora lasand deoparte orice urma de orgoliu personal ori ba ? Istoria va fi singura care va consemna daca elitele Iasului au demonstrat, candva, ca au o vocatie istorica si creatoare.

Daniel Dragos Panainte se autodefineste ca fiind Human Troubleshooter & Free Spirit. Avand o licenta in sociologie & politologie si o formare in psihoterapie sistemica, interese constante in zona de psihologie organizationala, neurostiinte & economie comportamentala, precum si peste 15 ani de experienta in Management consulting, HR & People management, Due Diligence, Legal risk management, Daniel Dragos este simultan creator de comunitati, antreprenor, senior business adviser si cautator de sens pentru oameni si organizatii (diagnoza si interventie – psihoterapie sistemica).

This post is also available in: Engleză

/ Editorial-ro