La multi ani, Romania ! La multi ani, Iasi !

La multi ani, Romania ! La multi ani, Iasi !

Motto: A pricepe este mai important decat a intelege – Alexandru Ioan Cuza

In fiecare an, pe 24 ianuarie, sarbatorim faurirea statului roman modern. Prilej pentru clasa politica de la Bucuresti sa faca nelipsitele poze si bai de multime, sa tina discursuri gaunoase si patriotarde si sa verse tolba cu promisiuni desarte. Din pacate, exista acea vorba: cine nu-si cunoaste trecutul (istoria), are toate sansele s-o repete ! Daca mai punem la socoteala si ca somnul ratiunii naste monstri – rezulta ca niciodata nu e prea tarziu sa ne unim in cuget si-n simtiri pentru cauza acestui oras care, desi si-a indeplinit rolul sau istoric, drept rasplata a devenit capitala celei mai sarace si subdezvoltate regiuni din Uniunea Europeana !

E de notorietate istorica faptul ca in urma mutarii capitalei de la Iasi la Bucuresti, Mihail Kogalniceanu facuse in Parlament mai multe propuneri printre care transformarea Iasului in  Porto Franco, navigabilitatea Prutului, dezvoltarea legaturilor comerciale, a bancilor si fabricilor de utilaje agricole. Mai mult, insusi Titu Maiorescu, propusese ca si compensatie, transformarea orasului in capitala culturala a Romaniei, precum si acordarea unor drepturi speciale administrative (cum ar fi mutarea Inaltei Curti de Casatie la Iasi). Ce s-a intamplat, stim cu totii, tot din istorie !

In concluzie, singura solutie viabila care ne ramane la indemana este ca la nivelul comunitatii economice locale sa coagulam o viziune comuna asupra viitorului economic, si de ce nu si cultural, a acestui oras. Nu mai putem astepta ca politicienii sa ne promita autostrada, investitii straine, locuri de munca si cresterea gradului de cultura si civilizatie si noi sa-i credem pe cuvant ! Nu. Ne-am invatat lectia istoriei: a venit timpul sa ne luam destinul in maini si sa reusim prin noi insine !

Din pacate, la 1859, Romania s-a nascut la Iasi si Iasul a inceput sa moara, incetul cu incetul ! Parafrazandu-l pe domnitorul Cuza: am priceput cum sta treaba, stimabili politicianisti damboviteni. Daca nu ne credeti pe cuvant, cititi-l pe Mihail Manoilescu – Tragica predestinare a geniului moldovenesc !

Dragos-Daniel Panainte 

12565574_956845621029458_3199782231371198455_n

This post is also available in: Romanian

/ News

Share the Post