Exercitii de sinceritate. De la votul emotional la lipsa unei culturi civice autentice

Exercitii de sinceritate. De la votul emotional la lipsa unei culturi civice autentice

Pentru cine scrola aseara tarziu pe Facebook ar fi putut trai cu impresia unui dezastru emotional ce se repeta la tot pasul – vorba poetului „cata jale-a fost in tara c-ai votat pe Veo iara”. Daca, ca si psihoterapeut sistemic, pot intelege faptul ca aseara s-au ventilat puternic emotiile primare: durerea, mania, invidia, frica si iubirea fata de rezultatul alegerilor (de ce exista 2 milioane de compatrioti care au votat candidatul PSD), ca sociolog incerc sa ma detasez de acest tablou emotional si sa judec, la rece, ce s-a intamplat, de fapt.

Prima si cea mai importanta concluzie e ca n-a fost nimic surprinzator in modul in care s-a votat. Pentru adeptii teorilor conspirationiste mesajul e si mai clar: n-a fost niciun blat, nicio interventie exterioara. Pur si simplu, s-a votat conform trendului de la europarlamentare. Cifrele seci chiar asta ne si spun:

Rezultate europarlamentare:

PNL – 2.449.068 voturi

PSD – 2.040.765 voturi

USR-PLUS – 2.028.236 voturi

PMP – 522.104 voturi

ALDE si Pro România (luate impreuna) – 956.676 voturi

Rezultate prezidențiale parțiale  (95% din sectii):

Klaus Iohannis – 3.162.105 voturi

Viorica Dăncilă – 2.009.145 voturi

Dan Barna – 1.215.765 voturi

Theodor Paleologu – 487.785 voturi

Mircea Diaconu – 785.557 voturi.

So, Iohannis a luat voturile de la PNL si o parte din voturile USR+, Dancila a fost votata de alegatorii din bazinul PSD, iar Barna a pierdut (ori nu a mai reusit sa mobilizeze) diferenta de aprox. 800.000 de alegatori de la europarlamentare. Quod erat demonstrandum !

A doua concluzie importanta: Moldova nu mai este fieful traditional al votantilor PSD (exceptia de la Botosani se va corecta in turul 2). Din acest motiv, speram sa dispara din mentalul colectiv umorul negru existent la adresa „subdezvoltarii regiunii pentru ca voteaza cu PSD” si „ce le trebuie la sarakii aia autostrada Iasi – Tg. Mures” ! Urmeaza pentru guvernatii actuali si viitori gestul de reparatie morala in legatura cu punerea in aplicare a Legii nr. 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași-Târgu Mureș, Autostrada Unirii.

A treia concluzie importanta care se degaja si care are legatura cu fiecare dintre noi este consolidarea culturii civice individuale. Degeaba tipam, urlam si injuram pe retele sociale cum e posibil ca un numar de 2 milioane de concetateni au putut vota cu Dancila (atentie, etichetandu-i ca prosti si retrograzi). Poate ca a sosit momentul sa ne (auto)rafinam propriile analize si concluzii si sa devenim ceea ce sociologul francez Alain Touraine numea un „actor social competent”.

Un astfel de actor social si-ar cultiva permanent propria competenta sa inteleaga cine sunt actorii campului politic, care e agenda publica si cea ascunsa a candidatilor, de ce este necesara o dezbatere (comunicare in camp) a ideilor forta a celor care ne cer votul si de ce, pana la urma, votul se da si pe baza emotionala (inteleasa aici ca o emotie pozitiva pe care un candidat anume ne-o provoaca si ne confera incredere in  proiectul politic propus).

Asa s-ar explica 1) de ce emotia provocata de un slogan „Alaturi de fiecare roman” 2) faptul ca s-a inoculat ideea ca daca nu stii o limba straina esti mai patriot ca ceilaltii si 3) ca Dancila / PSD se lupta pentru fiecare roman au provocat acea „emotionalitate” a votului din partea a 2 milioane de cetateni (a se vedea profilul de alegator prezentat de IRES).

In concluzie, poate ca a sosit timpul sa trecem votul emotional prin „furcile caudine” ale culturii civice existente in fiecare actor social competent. Poate atunci Romania va avea o sansa reala de a iesi din „perioada de tranzitie prorocita de Brucan” spre o mult asteptata etapa de dezvoltare si consolidare a democratiei si economiei de piata !

Daniel Dragos Panainte se autodefineste ca fiind Human Troubleshooter & Free Spirit. Avand o licenta in sociologie & politologie si o formare in psihoterapie sistemica, interese constante in zona de psihologie organizationala, neurostiinte & economie comportamentala, precum si peste 15 ani de experienta in Management consulting, HR & People management, Due Diligence, Legal risk management, Daniel Dragos este simultan creator de comunitati, antreprenor, business adviser si cautator de sens pentru oameni si organizatii (diagnoza si interventie – psihoterapie sistemica).

/ Editorial-ro

Comments

Comments are closed.