Sistemul financiar
Sistemul bancar românesc este structurat pe două paliere importante: Banca Naţională a României, pe de o parte, în calitate de bancă centrală a statului român, şi băncile comerciale românești și străine, pe de altă parte.
Banca Naţională a României (BNR) este banca centrală a țării. Banca Naţională este unica instituţie învestită cu competenţa de a emite bancnote şi monede care urmează să fie utilizate ca mijloc legal de plată pe teritoriul României. Scopul său principal este de a defini şi de a pune în aplicare politicile monetare şi fără a aduce atingere obiectivului său fundamental privind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, Banca Naţională a României sprijină politica economică generală a Guvernului. Prin lege, banca centrală este singurul responsabil pentru Parlamentul European şi nu este subordonată Guvernului, relaţia sa cu acesta din urmă fiind de cooperare în mod regulat. Reţeaua teritorială a BNR cuprinde sediul central şi 19 sucursale.
Alaturi de Banca Centrală, un număr mare de bănci naţionale şi străine operează în România. Legea care stabileşte normele pentru activităţile băncilor este Legea bancară nr. 58/1998. Băncile comerciale oferă o gamă largă de produse şi servicii. Printre acestea, un rol important este jucat de credite, care sunt oferite pentru diferite perioade de timp, ratele dobânzii sau a perioadelor de graţie, etc.
Pe langa banci, o altă opţiune este Bursa de Valori Bucuresti, care poate fi o sursă pentru atragerea sau creşterea de capital. O Comisie Naţională supraveghează activitatea Bursei de Valori, iar o instituţie complementară este Fondul de garantare pentru sprijinirea antreprenorilor români. Un număr mare de companii naţionale şi străine oferă sprijin în bunuri de leasing (fie ca leasing financiar sau operaţional), precum şi încheierea de asigurări.
Societăţi de leasing şi de asigurări trebuie să respecte anumite cerinţe speciale, în scopul de a fi înregistrate legal. Întreprinderile mici şi mijlocii care desfăşoară activitatea în domenii specifice de activitate şi care îndeplinesc unele cerinţe pot beneficia de ajutor financiar, prin instrumente financiare, disponibile de la Uniunea Europeană, cum ar fi Fondurile structurale.
În scopul de a stimula competitivitatea, de calitate, sau activitatea de export, unele programe naţionale sunt disponibile pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Proiectele depuse de către companiile eligibile sunt evaluate într-un mediu concurente.
This post is also available in: Engleză