Judetul Iasi – urmatorul punct pe harta investitiilor
Facand parte din Regiunea Economica Nord-Est, judetul Iasi este pe cale sa devina urmatoarea destinatie preferata pentru investitiile straine directe.
Un prim aspect important este cel demografic, deoarece județul Iași ocupă locul al doilea după București ceea ce confirmă potențialul ridicat de dezvoltare socio-economică în următorii ani. Astfel, județul Iași are o populație de 772.348 locuitori, iar orașul Iași are o populație de 376.180 locuitori. Împreună cu Zona Metropolitană Iași, care include 13 localități învecinate, populația se situează în jurul valorii de 400.000 locuitori.
Al doilea aspect important este dat tradiția istorică, deoarece Iașul reprezintă centrul cultural, economic și academic al Moldovei. Aici funcționează Universitatea Alexandru Ioan Cuza, cea mai prestigioasă instituție academică din România, precum și alte patru universități publice și șapte particulare Iași.
Iașiul este un centru economic important al României. Industriile principale sunt metalurgia, medicamentele, textilele și industria alimentară. Sectorul bancar și cel IT au luat avânt în ultimii ani, numeroase bănci și companii de software fiind prezente în oraș.
Iașiul este orașul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru în limba română și al primului muzeu literar memorial (Bojdeuca din Țicău).
În oraș, pe dealul Copoului, se află cea mai veche universitate din România, Universitatea din Iași, numită azi și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Întemeiată în 1860 prin decret de către principele Alexandru Ioan Cuza, continuatoare a vechii Academii Mihăilene, universitatea are astăzi 15 facultăți, cu peste 40.000 de studenți. Clădirea principală, monument de arhitectură, a fost ridicată în 1896.
În oraș, se mai află și alte instituții de învățământ superior: Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” cu peste 25.000 de studenți, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea de Arte „George Enescu”, Universitatea Petre Andrei. În Piața Eminescu, în perioada interbelică, s-a ridicat clădirea Fundației Culturale Regale, ce astăzi găzduiește Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, cu un fond de carte ce se apropie de 3 milioane de exemplare, unele foarte rare.
Iașul se mandreste cu un impresionant patrimoniu cultural şi religios – peste 50 de biserici, între care Biserica Trei Ierarhi, simbol al oraşului (Nicolae Iorga spunea ca “Iaşul e, înainte de toate, o biserică – biserica bisericilor trecutului nostru.”) fiind si un oras multicultural, în care activează numeroase Centre Culturale străine (Francez, German, al Americii Latine, British Council) alături de Comunitatea Elena, Comunitatea Italiana, Comunitatea Evreilor.
This post is also available in: Engleză