Cum sunt afectati antreprenorii de modificarile aduse Legii Societatilor

Cum sunt afectati antreprenorii de modificarile aduse Legii Societatilor

În primul rând, o modificare importantă a fost marcată de abrogarea articolul 14 care prevedea că o persoană fizică sau o persoană juridică nu poate fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată (”SRL”), respectiv că o societate cu răspundere limitată (“SRL”) nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată alcătuita dintr-o singură persoană. Cu alte cuvinte, acum persoanele fizice sau juridice ce se încadrau în cele de mai sus pot avea calitatea de asociat unic în mai multe societăți – o modificare extrem de importantă și utilă din punct de vedere practic.

În al doilea rând, discuțiile legate de articolul 17 din lege au fost și ele tranșate. Prin urmare, la același sediu vor putea funcționa mai multe societăți, fără a mai fi necesar un număr distinct de încăperi pentru sediul social. Cu alte cuvinte, dacă până acum se punea problema nesuprapunerii încăperilor atunci când se stabilea sediul social, această ipoteza a fost eliminată în prezent.

O altă modificare importantă este reprezentată de eliminarea capitalului social minim de 200 de lei necesar înființării unei societăți cu răspundere limitată. După cum este deja general cunoscut, până acum, societatea nu putea fi înființată fără dovada capitalului minim de 200 de lei. Acum, nu doar că a fost eliminată condiția că un SRL – societate cu răspundere limitată- să aibă un capital minim de 200 de lei ci, mai mult, la înființarea unui SRL nu mai este necesar să fie prezentate dovezile vărsării capitalului social – noutate extrem de importantă.

Cu privire la transferul părților sociale către persoane din afară societății, mai nou există posibilitatea ca în actul constitutiv să fie prevăzută o altă proporție pentru a putea efectua un astfel de transfer, cu excepția celei de ¾ cum era până la momentul operării modificărilor. Putem astfel, în cadrul unei societăți cu 2 asociați ce dețin în proporții egale (50-50) părțile sociale să introducem posibilitatea transferului de părți sociale către persoane din afară societății fără a avea acordul celuilalt asociat, iar acest lucru mai mult ca sigur va fi valorificat in cadrul clauzelor actului constitutiv.

Citește mai mult… https://greculawyers.ro/cum-sunt-afectati-antreprenorii-de-modificarile-aduse-legii-societatilor/

/ Ştiri

Comments

Comments are closed.