Severin Sanzianu sau despre drumul de la voluntariat la HR si inapoi

Severin Sanzianu sau despre drumul de la voluntariat la HR si inapoi

Daniel Dragoș Panainte: Draga Severin Sanzianu, iti multumesc mult pentru ca ai acceptat invitatia DBI Romania de a ne acorda acest interviu. Pentru inceput, am dori sa stim pentru cititorii nostri, cine este Severin dincolo de imaginea sa publica si statutul sau socio-profesional. Care este povestea ta de viata ?

M-am nascut in Iasi, de fapt la periferia Iasului, am invatat in Iasi si am facut mult naveta – cred ca vreo 8 ani – gimnaziu, liceu si apoi facultate. La terminarea facultatii am hotarat sa raman sa ma dezvolt ca om si ca om de afaceri in Iasi dezvoltand businessul Premian. Si acum din Iasi facem ceea ce facem si livram in toata Romania – iar pe plan extern doar in China si Hong Kong.

Daniel Dragoș Panainte: Daca am fi la un pitch elevator, cum te-ai descrie scurt si la obiect ? Cine esti si cu ce te ocupi in prezent ?

Eu sunt Severin Sanzianu, sunt tata si antreprenor si livrez alaturi de echipa mea servicii de recrutare si suport in toate orasele din Romania, in Shenzhen si Hong Kong, de peste 10 ani. Cam atat 😊. Daca vreti sa lucrati cu noi, va asteptam.

Daniel Dragoș Panainte: Cand a aparut prima oara in mintea ta ideea conform careia suntem direct responsabili de ceea ce intoarcem inapoi comunitatilor de care apartinem ?

Cred ca a inceput din primul an de facultate cand am simtit sa fac voluntariat in AIESEC. Este o organizatie nonguvernamentala pentru studentii de la FEEA si nu numai din Iasi ce are locatii pe tot globul si in toate orasele importante din Romania unde sunt facultati similare. Dupa ce am iesit din AIESEC si m-am angajat la 20 de ani am continuat sa fac voluntariat – sa le fac traininguri celor din AIESEC de fiecare data cand mi-au cerut sa vin cu resursele de care aveau nevoie.

Legat de alte ONG-uri din Iasi unde am activat – am facut voluntariat in Fundatia Comunitara Iasi unde am ajutat la cresterea ei in primele doua mandate. In JCI Iasi am fost voluntar un numar de ani buni pana cand am fost ales presedinte dupa care am simtit nevoia unei pauze.

In momentul de fata, fac voluntariat in Romanian Business Leaders Romania – RBL si mai sprijin proiectele asociatiei Mica Teodora din Iasi.

Daniel Dragoș Panainte: Practic, in momentul de fata, in ce proiecte esti implicat si care este impactul lor in comunitate regionala ?

Cred ca cele mai de impact proiecte regionale in care sunt implicat sunt cele doua pe care le-am mentionat anterior. RBL pe zona de business – mai exact, proiectul Mentoria unde antreprenorii vor putea avea accces la mentorat – un proiect ce se desfasoara la Bucuresti si pe care vrem sa-l aducem si la Iasi. Iar cu cei de la asociatia Mica Teodora s-a implementat un proiect la Spitalul de copii “Sf. Maria” din Iasi – s-a pictat tot etajul unde se face recuperarea pentru copii.

Un alt proiect care este mai degraba national decat regional este cel facut cu Camera de Comert Olandeza unde dorim sa propunem un proiect de lege prin care vrem sa introducem in scolile din Romania evaluarea competentei vocationale inca din ciclul gimnazial si liceal pentru ca elevii sa dea admiterea in cunostinta de cauza – acolo unde au abilitati native si mai putin unde vrea mama sau tata. Practic, dorim sa existe un organism care sa certifice faptul ca un elev detine anumite abilitati si competente vocationale. In linii mari, acestea sunt proiectele in care sunt implicat acum.

Daniel Dragoș Panainte: Daca ar fi sa pledezi cauza comunitatilor regionale ori profesionale, care ar fi argumentele tale ? De ce crezi ca este important sa ne implicam in viata cetatii si ce este de facut pentru ca Iasul si regiunea Moldovei sa devina urmatorul punct pe harta investitiilor romanesti & straine ?

Chiar ieri a dat primarul Iasului, d-nul Mihai Chirica, intr-o postare pe Facebook stirea conform careia Iasul este pe locul 2 dintr-un numar de 50 de tari din Europa in ceea ce priveste dezvoltarea comunitatilor de IT. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa mai spunem la oameni nimic despre Iasi, ci trebuie sa ne uitam doar la cifre si sa vedem cate firme si oameni de business au investit in Iasi si pe zona de IT.

Din acest motiv, eu vad Iasul asa: ca un pol pentru atragerea zonei de IT pentru ca avem scoli si universitati foarte bune, Vasluiul si Botosaniul un pol de dezvoltare pentru zona de agricultura pentru cei care vor sa investeasca in agricultura, iar zona Neamt si Suceava – Bucovina dezvoltata preponderent pe zona turistica. Vrancea as vedea-o dezvoltandu-se tot pe zona de agricultura, iar Galatiul simt ca s-ar putea dezvolta mai mult pe zona industriala decat o face acum.

Revenind la Iasi ca si pol de dezvoltare regionala – da, Iasul are toate elementele ca sa confirme aceasta atractivitate: este capitala istorica iar acum datorita dezvoltarii infrastructurii si proiectului Palas, datorita universitatilor si faptului ca a avut o crestere a numarului de locuitori de peste 40.000 pe an in ultimii 3 ani il face sa fie un oras atractiv pentru investitii. Daca va fi liniste si pace, am credinta ca Iasul va reusi sa pastreze acest trend ascendent de crestere si dezvoltare !

Daniel Dragoș Panainte: Iti multumesc pentru amabilitatea acordarii acestu interviu si te mai asteptam, pe viitor, sa ne impartasesti despre activitatea desfasurata in folosul comunitatii regionale!

Comments

Comments are closed.